kineziológia egy hatékony holisztikus módszer a testi-lelki egyensúly visszaállítására, a stressz oldására, személyiségfejlesztésre, az önbizalom, öngyógyítás erőinek kiterjesztésére – mindez a test öngyógyító reflexfolyamatainak beindítása által. Ehhez az izomtesztelést, valamint a hagyományos kínai orvoslásra épülő technikákat, többek között a meridián rendszereket, az öt elem tanát, a szín- és érzelmi skálákat is használjuk.

A test nem hazudik és mindenre emlékszik, agyunkban pedig ott rejtőzik teljes életünk lenyomata. Kihasználva az agy és az izmok közötti összeköttetést, ez az emlékezet az izmok által lekérdezhető, ezáltal biztosíthatjuk, hogy ne a „tudatos” elménk válaszoljon egy-egy kérdésre, hiszen az sokkal könnyebben félrevezethet bennünket.

A kineziológiában a kiegyensúlyozást „balance”-nak (ejtsd: balansz) is hívjuk. A balance azzal kezdődik, hogy meghatározzuk a megoldásra váró problémát. Ez lehet testi vagy lelki probléma is. Ezután az izomteszteléssel pontosítjuk, hogy hol van(nak) az elakadás(ok), és különböző kiegyensúlyozó technikák használatával korrigáljuk.

Mi az az izomtesztelés?

Az izomtesztelés során a test visszajelzését használjuk a stresszes területek azonosítására. Az izomteszt azt mutatja meg, van-e stressz adott területen egy bizonyos problémával kapcsolatban. Kineziológusként az is a feladatom, hogy segítsek megérteni az izomtesztelés segítségével megtalált információk jelentését, majd feldolgozását.

Mi történik egy kineziológia ülés során?

Az első alkalommal megismerkedünk, és a kliens elmeséli a problémát, valamint egy szélesebb körű anamnézisfelvétel is történik. Előfordulhat, hogy az első alkalommal még nem történik konkrét kineziológiai oldás, de az izomtesztelés bemutatására mindenképpen sor kerül.

Amikor már a probléma gyakorlati megoldásán dolgozunk, akkor először felmérjük (izomteszteléssel), hogy az adott probléma kiegyensúlyozásához melyik terület kiegyensúlyozására van szükség: az érzelmi, biokémiai, elektromos, strukturális vagy a reaktív izmok területére. Ezt követően a test által jelzett területen elvégezzük a szükséges kiegyensúlyozást.

Kineziológiai módszerek

A kineziológiának több, mint 20-féle módszere van. Én a Touch for Health és a Wellness Kineziológia Stress Release módszertanaival dolgozom.

Fontos: a kineziológia nem diagnosztizál és nem helyettesíti az orvosi kezelést!

Touch For Health – Gyógyító érintés

A Touch for Health a kineziológia alapja, én is ezzel a módszerrel dolgozom. Megalkotója dr. John Thie (1933-2005), aki 1973-ban publikálta eredményeit. A Touch for Health a test természetes energiaáramlásának a helyreállítását célozza. A kezelést követően csökken a fizikai fájdalom, enyhül a lelki feszültség. A módszer izmok tesztelése által ad képet a 12+2 meridián állapotáról, majd korrekciókkal kiegyensúlyozza azokat.  

Wellness Kineziológia – Stress Release, azaz a stressz elengedése

A Stress Release módszertan kifejezetten az érzelmi stresszoldásra koncentrál. Dr. Selye János stressz elméletét dolgozta át gyakorlati stresszoldó módszerré Dr. Wayne W. Topping Új-Zélandi kineziológus. Otthon is gyakorolható, könnyen tanulható stresszkezelő technikát alkalmazunk, ami a mindennapi életben előforduló stressz kezelésével foglalkozik.

Ha gyakoroljuk otthon is, sokat segít a megküzdési képességünk fejlesztésében, a tudatos jelenlétünk és teljesítőképességünk maximalizálásában.