fekete bárány

2020. július 19.

A család fekete báránya

Fekete bárány az, aki nem úgy viselkedik, ahogy az adott család elvárja.

Ugyan van az a szituáció, amikor a család fekete báránya nemcsak a családi norma, hanem a társadalmi norma ellen is vét (pl. rabol, gyilkol, drogozik, stb); de ennél sokkal gyakoribb, hogy az illető egyszerűen csak valami mást csinál, mint ami az adott családban megengedett vagy elvárt.

Például:

  • olyan szakmát választ, ami a család szerint nem illő
  • nem akarja továbbvinni a szent családi vállalkozást
  • olyan párt választ, aki a család szerint nem hozzá való
  • olyan hobbit választ, ami jujujjj,
  • szexualitásában más, stb.

Miről szólnak ezek a dolgok valójában? Bár sok szülő amellett kardoskodik, hogy ő a „szeretet nevében” akarja, hogy a gyerek ezt vagy azt csinálja, ilyen vagy olyan legyen, a valóságban ennek a szeretethez semmi köze. Amiről szól, az a hatalom. Az irányítás. A megfelelés.

Amiről nem szól, az a szeretet, a tisztelet, az elfogadás, a kíváncsiság, az élni hagyás.

Tudod ki a fekete bárány valójában? Egy mintaváltó. Van bátorsága kilépni a családi mintából, és önmaga lenni. Pedig gyakran nagy az ellenszél, hiszen a családhoz (és különösen a szülőkhöz) való érzelmi kötődés az emberi lét egyik leghangsúlyosabb, legmeghatározóbb lételeme. És neki erről kell tudnia lemondani, gyakran lázadnia kell, hogy ki tudjon törni abból a közegből, ami őt megítéli. Ehhez hatalmas belső hajtóerő és akarat szükséges.

Gyakran a “mintaváltók” is megsínylik a dolgot lelkileg, hiszen nekik is fel kell dolgozniuk azt, hogy őket a családjuk elutasította csak azért, mert vállalták önmagukat. Nekik ugyanúgy rá kell jönniük, hogyan tudnak megbocsátani a családtagjaiknak, mint ahogy a család többi tagjának fel kell dolgoznia azt, hogy ők ki mertek lépni, mertek mások lenni, a saját útjuka járni.

Egyik oldal dolga sem könnyű. Mindkét úton csak a tisztelet, az elfogadás, a szeretet, a megértés tud a gyógyulás útján segíteni.

Nálatok is van fekete bárány a családban? Mi volt a vétke?