Básthy Szilvi gondolatok

2024. május 26.

Gondolatreflektor

Félsz, vagy gyakran pánikolsz? Depressziósnak, idegesnek, szorongónak, izgatottnak érzed magad, miközben úgy érzed, nincs rá okod? A hozzám érkezők gyakran mondják, hogy nem értik magukat, mitől idegesek, ingerültek.

Hát attól, hogy rosszul van beállítva a gondolatreflektoruk.

Becslések alapján napi 72.000 gondolatot gondolunk átlagosan. Ennek 99%-a nem kerül a tudatosításra, azaz nem foglalkozunk vele tudatosan, csak jönnek-mennek a tudat felszínén. A gondolatok nagy többsége azonos vagy hasonló, azaz nem 72.000 különböző gondolatunk van naponta, hanem ezek 80%-a azonos, folyamatosan visszatérő. Ezek közül kerülnek ki azok a gondolatok, amikre rávetíted a tudatod reflektorát, és amik hatalmas befolyással vannak az életedre.

Hogyan befolyásolják a gondolataink az életünket?

Egyrészt kialakítják a saját gondolatpályájukat (idegpályát) az agyunkban, ami a sok használattól egyre erősödik, valamint gondolataink befolyásolnak minket azáltal, hogy érzelmeket generálnak.

És ami a legérdekesebb: ez nagyrészt még mindig úgy történik velünk, hogy alig van róla tudomásunk.

Szóval mi az a gondolatreflektor, és hogy válik akár pánikreflektorrá?

Az elmúlt év(tized)ekben megtanítottad magadat arra, hogy milyen gondolatokra fókuszálj automatikusan, ez a gondolatreflektorunk. Ha ezek a gondolatok negatívak, gyakran okoznak benned félelmet, ijedtséget, akkor te pánikreflektort használsz.  

Tudod mi a legjobb hír?

Hogy gyakorlással ezt te (és csakis te) tudod átalakítani: képes vagy örömreflektorrá vagy nyugalomreflektorrá alakítani a fókuszodat.

Ha pedig tudni szeretnéd, pontosan mi is megy a fejedben, olvasd el ez a cikkemet, itt leírtam, hogyan tudod gondolataidat a legegyszerűbben tudatos szintre emelni.