Gondolatok

2020. július 05.

Gondolatnapló

Szerencsésnek érzem magam, mert ott tudtunk lenni mindannyian, amikor Anyu dimenziót váltott és hazatért. A „vége”, amikor már nemigen volt magánál, 5 nap volt. Rettentően rosszul viseltem, annyira, hogy a testvéreim egy idő után azon gondolkodtak, hogy velem mit kezdenek Anyu halála után, hogyan tudnak nekem segíteni.

Szerencsére erre végül nem volt szükség, mert Anyu áldással távozott. Mindazonáltal a halálát nem volt könnyű feldolgoznom, ezért én is szakszerű segítséget kértem. Az egyik pszichológusnő, akivel végül jól tudtam együtt dolgozni, adott nekem egy feladatot, amit fantasztikusnak találtam és azóta is használok: ez a gondolatnapló.

A feladat: írd fel, hogy mit gondolsz. Amikor éppen nem dolgozol vagy csinálsz valamit tudatosan, hanem csak „úgy vagy” (főzöl, mosogatsz, fürdesz, wc-n ülsz, tömegközlekedsz, kutyát sétáltatsz, akváriumot takarítasz, naplementét nézel, stb.), jegyezd fel, hogy mikre gondoltál. Tarts magadnál egy kis füzetet, és írd fel. Vagy közvetlenül utána. Legalább 14 napig kell csinálni, de lehet hosszabban is.

Döbbenetes eredményt hoz!

Tudjuk, hogy a belső beszéd extrém erőteljes hatással van az önbecsülésünkre, énképünkre, ezáltal kapcsolatainkra, az egész életünkre. Napjában több 10.000 gondolatunk van, de ezek közül csak néhányat gondolunk tudatosan. Az önsegítő könyvek nagy része a „gondolkodj pozitívan”-t nyomatja, miközben nekünk fogalmunk sincs arról, valójában mire is gondolunk!

Gondolataim tudatosítása és felismerése elemi erőt adott. Rájöttem, min rugózok, mik foglalnak le, mik okoznak gondot.

Tudatosodás nélkül semmi sincs. Amikor felismerjük, hogy min jár az eszünk, onnantól van lehetőségünk arra, hogy változtassunk.

Házi feladat: Írj gondolatnaplót! Majd nézd végig, miket írtál le, és fedezd fel, csoportosítsd a gondolataidat. Általában 2-5 témán rugózunk rendszeresen.

Ha pedig úgy találod, hogy tele vagy olyan gondolatokkal, amik már nem szolgálják a céljaidat, akkor gyere, jelentkezz be és takarítsuk ki, azonosítsuk be a mögöttük lévő érzelmeket, hogy el tudd engedni őket!