Básthy Szilvi pillangó szokások

2024. június 18.

Szokásaid és a jövőd

„Az emberek nem a jövőjükről döntenek. A szokásaikról döntenek, és a szokásaik határozzák meg a jövőjüket.” – F.M. Alexander

Te is „eldöntöttél már dolgokat”, majd aztán meglepve tapasztaltad pár hónap múlva, hogy semmi sem lett belőle?

Ma eldöntöm, hogy holnaptól fogyókúrázom, ezért az első héten csak csirkét eszek salátával, meg gyógyteákat iszom. Ám jön a hétvégén a legjobb barátom születésnapi partija, ahol „bűnözök” kicsit, majd a bűntudat azt mondja bennem, „már úgyis mindegy…” – és a hónap végén megállapítom, hogy nem jutottam sehová.

Vagy elmegyek egy terapeutához, ott felismerem az egyik érzelmi mintámat, és erre azt gondolom, hogy szuper, akkor holnaptól minden varázsütésre sokkal jobb lesz, és se a gyerek, se a főnököm nem fog kiborítani többet. Aztán persze eljön az este és a gyerek ismét felidegesít.

Szóval miért nem sikerül, amikor nagy elánnal nekiállunk?

A válasz: Mert túl gyorsan túl sokat akarunk.

A változás nem varázsütésre történik. Ha például a stressz és a feszültség, a lehangoltság a problémánk, akkor NAPONTA kell stresszcsökkentő gyakorlatokat végeznünk. Folyamatosan. Sokáig, akár évekig, évtizedekig.

Amikor ezt elmondom valakinek, mindig megdöbbenek. De miért? – kérdezik.

Azért, mert a hatást sem 1 napra szeretnéd, hanem örökre.

Tudod, érdekesek vagyunk mi, emberek. Vannak dolgok, ahol elfogadjuk, hogy meg kell ismételnünk a cselekedeteket ahhoz, hogy a hatás folyamatos legyen, például: fürdeni se évente 1x fürdesz, hanem naponta. Enni se havonta 1x eszel, hanem naponta, ráadásul naponta többször. Ha a fürdéstől nem várod el, hogy az eredménye kitartson hónapokig, évekig, akkor miért teszed ugyanezt azokkal a célokkal, amik igazán fontosak neked?!

Képzeld, egy dietetikustól hallottam, hogy amikor valaki étkezésben életmódot vált (mondjuk külföldre költözik, ahol nem jut hozzá a megszokott ételekhez, vagy egészségügyi ok miatt hirtelen valamilyen mentes diétát kell tartania), akkor 5 év (öt!!! ÉV!!) kell arra, amíg az ember hozzászokik és már nem vágyakozik a régi után. Titokban elárulom neked, ez az 5 év még engem is meglepett. És ugye, ezzel milyen éles ellentétben áll a csodaporok világa, amit csak megeszel, 21 nap alatt lefogysz, aztán… mi is van aztán? Aztán visszahízol, mert semmi sem történt a mélyben, nem változtattál azokon a szokásaidon, amik a hízáshoz vezettek. Így aztán pár hónap múlva kezdheted az egészet előről addig, amíg meg nem unod.

Na, de hogy legyünk kissé pozitívabbak és előremutatóbbak, nézzünk néhány jó rutint:

  • 150 perc mozgás/hét (ez napi fél óra) már nagyon sokat hozzátesz az egészségedhez – ez lehet bármi: futás, gyaloglás, kertészkedés, lépcsőhasználat a lift helyett, messze parkolni a munkahelytől, edzőterem…
  • izomerősítés 2x/hét (emelni, cipekedni, vagy edzőterembe járni) – az izomtömeg megőrzése kritikus a csontritkulás ellen
  • függőségek letevése (például munka, cigi, alkohol, sport stb.)
  • napi 20 perc stresszcsökkentő rutin – szintén lehet bármi: meditáció, jóga, agykontroll, éneklés, tánc, kirakózás, mandalafestés, stb.
  • alvás: 7-9 óra/nap, fix alvási és felkelési időpontok, jó esti rutin (az immunrendszert is segíti)
  • idő a társasági kapcsolatokra (család, barátok, közösségek)
  • táplálkozás: mértékletesség, mediterrán étkezés, és minél több növényi étel
  • ha lelkileg fejlődnél, akkor egy módszer használata vagy segítő rendszeres látogatása, évente 1 új tanfolyam vagy módszer megismerése

Szóval bármi is a célod, döntsd el, mi kell hozzá, majd kötelezd el magad hosszú távra. Hajrá!

Photo by Suzanne D. Williams on Unsplash