basthyszilvi blog mit_csinaljak

2024. február 11.

Szerinted mit csináljak?

Réges régen – még majdnem egy másik életben -, hennát festettem rendezvényeken (ez egy természetes testfestés, pár hétig marad meg a bőrön). Sokan voltak, akik azt ugyan ki tudták választani, hogy milyen mintát szeretnének, de elakadtak ott, hogy hová is szeretnék, és rengetegszer hallottam: szerinted mit csináljak?! Hová szokták tenni? Mivel hosszú sorokban vártak rám az emberek, így nem értünk rá sokáig agonizálni azon, hogy a jobb vagy a bal kezére/bokájára szeretné, így én ilyenkor kedvesen, de határozottan eldöntöttem helyettük. 😊 (Zárójelben jegyzem meg: ismertél volna régen 😊, semmi problémát nem okozott nekem mások helyett dönteni)


Na de ez a cikk most nem ilyen típusú döntésekről fog szólni, hanem azokról, amikor valaki kicsit fajsúlyosabb témában azt kérdezi: „Most mondd meg, szerinted mit csináljak???”

Ez a kérdés sok mindenre vonatkozhat. Párkapcsolatra, munkahelyi gondra, gyereknevelésre, pályaválasztásra, befektetésekre, stb.

Tudod-e, mi az egyetlen jó válasz erre a kérdésre?

Az, hogy „Te tudod. Neked kell döntened”.

Na de mi van akkor, ha neked több tapasztalatod, tudásod van adott területen? Hiszen lehet, hogy pont ezért fordul hozzád a barátod a kérdésével.

Akkor is ez a legjobb válasz. Mégpedig azért, mert ugyan léteznek objektív igazságok egy-egy területen, az már teljesen egyéni lesz, hogy ezek hogyan befolyásolják, alakítják egy-egy ember életét. Bízz abban, aki hozzád fordul! Ő az, aki a saját életének rendezője és főszereplője, és tökéletesen tudja, mi az, ami neki a legjobb.

A legtöbb, amiben segíthetjük a hozzánk fordulót, hogy közösen áttekintjük vele, hogy A, B vagy C választásának mi a legjobb és a legrosszabb kimenete, majd segítünk neki mérlegelni, hogy mit szeretne. Ha így teszel, ezzel a legtöbbet adod neki: tiszteled őt, az életét és a döntéseit, és megadod neki azt a bizalmat, hogy képes a saját életéről megfelelő döntést hozni.