2022. február 25.

A döntés

Napjainkban furcsa fogalomzavar van, illetve talán nem is zavar, inkább felületesség. Amikor csak ontjuk magunkból a szavakat, annak valódi tartalma nélkül. Hányszor halljuk: „Most eldöntöttem!” – majd minden marad a régiben. Sőt, talán mi magunk is sokszor estünk már ebbe a csapdába… Ezek nem döntések, ezek vágyak, próbálkozások.

Mert tudod mi a Döntés? Amit tett követ; hosszú távon is.

A Döntés irányadó, befolyásolja a mindennapok kihívásaira és kérdéseire adott válaszaidat. Ha egy Döntés “meg van hozva”, akkor arról nem kell minden nap újra dönteni, egyszerűen csak meg kell cselekedni, ami belőle fakad.

A Döntés az a furcsa állapot legbelül a lelkedben, amikor valami utána már nem változtatható – vagy csak nagyon nyomós érvek mentén.

Nemigen van szavunk a „döntésnek tűnő nem-döntésekre”, ezért mondok néhány példát, hogy érezd a különbséget.

Nem döntésDöntés
Január elején eldöntöd, hogy életmódot váltasz. Az első héten beiratkozol a legközelebbi konditerembe, elkezdesz edzeni, de január végére már abba is hagytad, mert fárasztó, eredménye sincs, meg időd sincs rá.Január elején eldöntöd, hogy életmódot váltasz. Miután tudod, hogy mindenki most rohamozza meg a tornatermeket, ezért az első 2 hétben nem rohansz le az első terembe, hanem végignézel és végiggondolsz sok mozgásformát, kiválasztod, melyik illik hozzád a legjobban, és abban keresel egy edzőt. Szabaddá teszed a kedd-csütörtök estéidet, majd elmész, elkezded és egy év múlva még mindig csinálod.
Egy német céghez nyertél felvételt, és ugyan az angol a cég nyelve, de jó lenne, ha németül is tudnál, ezért beiratkozol egy nyelvtanfolyamra, de sosincs időd a házikra, és ugyan bejárogatsz órákra, alig haladsz, ezért a következő kurzusra már nem iratkozol be.
Végiggondolod, téged mi motivál a legjobban a nyelvtanulásban, és mondjuk felismered, hogy utálsz magolni, de szeretsz beszélgetni, ezért beszédcentrikus tanfolyamot választasz, valamint a Facebook-on keresel német gyakorló közösségeket is, akik összejárnak és ahol beszélgethetsz.
Évek óta küszködsz a párkapcsolatodban, amolyan „se-vele-se-nélküle” kapcsolatotok van. Már 3x kirúgtad, de mindig visszadumálta magát, pedig tudod, hogy másik nője is van, ami téged nagyon bánt.Évek óta küszködsz a párkapcsolatodban, többször kirúgtad, mindig visszavetted. Az éves orvosi vizsgálaton mellrákot diagnosztizálnak nálad. Ott, abban a pillanatban meghoztad a döntést: most van vége a kapcsolatotoknak. Nem tud olyant mondani vagy tenni, amiért visszavennéd.

Ha ezek után van kedved egy gyakorlathoz, akkor vegyél elő egy papírt és egy tollat, majd írd le, mik azok a dolgok, amikkel kapcsolatosan már sok “döntésnek-tűnő-nem-döntést” hoztál, és egyesével gondold végig őket:

  • tényleg akarod azt a változást?
  • mit vagy hajlandó megtenni érte?
  • mi tart vissza?

Ha pedig egyedül nem találod meg a válaszokat (és ne aggódj, sok témában szinte mindannyian így vagyunk), akkor jelentkezz be egyéni konzultációra, és segítek megkeresni őket.