Básthy Szilvi lélek és betegség

2023. február 06.

A lélek és a betegség

Amióta megjelent néhány könyv, többek között Kurt Tepperwein – A lélek nyelve a betegség c. munkája arról, hogy a betegségeknek lelki eredete is lehet, nagyon sok a félreértés a témában. A legnagyobb problémának azt látom, ha valaki csak fekete-fehérben képes gondolkodni, miszerint:

  • „a betegség lelki eredetű, ezért ha a lelki bajodat kezeled, meggyógyulsz” vagy
  • „ez a lelki duma hülyeség, az orvos szent, azt kell csinálni, amit ő mond, a többi nem számít”.

Mi lenne, ha végre felülnénk erre a lóra, és észrevennénk az arany középutat, és a „vagy-vagy” helyett „is-is” rendszerben gondolkodnánk?!

Eszerint ha egy betegség már kialakult, akkor igen, kezdjük el felderíteni a mögötte húzódó lelki okokat és elakadásokat, de miután a 21. században élve hozzáférünk az orvostudomány eredményeihez és eszköztárához is, használjuk ki ezt is!  Továbbá ne essünk túlzásokba se pro, se kontra!

Mondok néhány példát:

  • akut vakbélgyulladásnál, baleseti sebesülésnél stb. nem a lelki okokon fogok rágódni, hanem azonnal hívom a mentőt és orvoshoz megyek. Utána… na, utána viszont elkezdhetek dolgozni azon, hogy vajon mit akart az élet ezzel megtanítani nekem, van-e ehhez kapcsolódóan elakadás bennem
  • nem tudok lefogyni évek óta: ez tipikusan az a helyzet, amit a diétázás nem fog megoldani. Ezt a problémát lelki szinten kezdeném el feloldani, azzal, hogy rájövök, mitől véd meg engem a túlsúlyom? Majd utánanéznék az életmódváltásnak, és keresnék valakit, aki segít energetikailag is rendbe jönnöm.
  • krónikus betegségek (cukor, inzulinrezisztencia, izületi gyulladások, epebaj, rákos megbetegedések, stb): ezeknél különösen fontos, hogy párhuzamosan a lelki és a fizikai terápiát is megkapjuk.

Valamint az orvos-spiri végletek közötti zónába tartoznak az ún. gyengéd módszerek, amik döbbenetes hatékonyságúak, mert az embert holisztikusan (test és lélek egyben) nézik: ilyenek a természetgyógyász módszerek, az akupunktúra, a homeopátia, az aromaterápia, a kineziológia stb.

Igen, én is olvastam dr. Joe Dispenzát és a többieket, tisztában vagyok azzal, amit a kvantumfizika és az epigenetika már be is bizonyított: a gondolatok teremtő erejével meg lehet gyógyulni bármiből. DE! Van valami, ami ehhez szükséges, és amiről sokan elfeledkeznek: kell egy mély, sziklaszilárd belső meggyőződés, hogy ez nemcsak lehetséges, hanem én is képes vagyok rá – és utána kell a gondolati teremtés, a gondolatok teljes uralása által.

Ha ezek nincsenek meg, azaz csak „szeretném”, „de jó lenne”, „megpróbálom” …. na, ez piszok kevés lesz.

És akkor egy kérdés marad: hogyan tudok hozzáférni, vagy kialakítani egy ilyen belső, mély, sziklaszilárd hitet?

Mit gondolsz? …

Nekem egy válaszom van rá: önismereti munkával, a saját korlátozó hiedelmeim lebontásával, önmagam jobb megismerésével.