Básthy Szilvi lelki yoyo

2023. február 16.

A lelki yo-yo

Mi az a lelki yo-yo? Ez a legáltalánosabb hiba, amibe szinte mindenki beleesik: azt jelenti, hogy csak akkor foglalkozol magaddal, amikor épp nagyon rosszul vagy. Ez az én szememben a mazochizmus egy fajtája. Tudod miért? Mert mindig mínuszból indulsz, felhozod magad az alapszintedre, majd ahelyett, hogy továbbmennél és stabilizálnád a lelki egyensúlyodat, abbahagyod a belső munkát. Emiatt a körülmények újra átveszik az irányítást, te megint lesüllyedsz, észbe kapsz, és kezded az egészet az elejéről: ez a lelki yo-yo.

Nézd meg ezt a két mintázatot:

  • tam—tam—tam—tam—tam—tam—tam—tam—tam—tam—tam—tam
  • tam ………tamtamtam ………………..…. tam ……tamtamtamtam …………………………………………. tamtam…….

A „tam” szó helyére helyettesíts be bármilyen tevékenységet. Szerinted melyik lesz eredményesebb?!

Ahhoz, hogy elkerüld az életed bármely területén a yo-yo jelenséget, a titok a rendszeresség lesz. A rendszeresség, ami nem azt jelenti, hogy minden nap. Vannak tevékenységek, ahol azt jelenti, hogy minden órában, és van, ahol azt, hogy minden héten vagy minden hónapban. Mindenesetre általánosságban azt mondhatjuk, ha valamit el akarsz érni, akkor az ahhoz szükséges tevékenységeket rendszeresen kell csinálnod.

Nézzük például a sportot: ha csak minden 3. hónapban 1x lemész edzeni az edzőterembe, akkor max. izomlázad lesz minden egyes alkalommal, de sportosabbá , dögösebbé nem fogsz válni. A fittséghez, izmossághoz, ruganyossághoz, súlyvesztéshez ennél sűrűbb rendszeresség fog kelleni, mondjuk heti 4 alkalom.

Lefogyás, evés: ha minden hónapban egyszer 3 napig böjtölsz, attól nem fogsz lefogyni. Segíteni fog az emésztéseden, de a lefogyáshoz arra lesz szükség, hogy minden áldott nap fegyelmezetten étkezz.

Na de kanyarodjunk vissza a címadó témánhoz: a lelki yo-yo-záshoz. Ha tehát szeretnél egyre jobban lenni, az állandó stresszelést, depit, szorongást magad mögött hagyni, akkor kezdj el rendszeresen (értsd: naponta-kétnaponta) foglalkozni a lelkeddel!

Ja, hogy azt kérdezed, mit csinálj? Nézd, erre nincs egyetemleges válasz, de például:

  • vezess hálanaplót,
  • sétálj minden nap 30 percet úgy, hogy közben tudatosan csak a légzésedre figyelsz
  • meditálj/agykontrollozz/jógázz reggel vagy este
  • írj pozitív megerősítéseket magadról minden lefekvés előtt
  • járj terapeutához/segítőhöz
  • stb.

Vagy ha velem kezdenéd, gyere, jelentkezz be! Szeretettel várlak.