Emotions

2020. július 12.

A “szar”, a “jó” és a “rossz”

A Théta Konzultáció során érzelmekkel dolgozunk. Sokszor elhangzik az „Ez milyen érzés neked?” kérdés. És válaszként gyakran hallom: „szar”, „jó”, „rossz”.

Ami azért érdekes, mert ezek nem érzelmek. Érzésnek is nagyon felületesek.  Ne érezd magad rosszul, ha te sem tudod pontosan meghatározni az érzéseidet, érzelmeidet. Egyszerűen sosem tanultuk meg! Amit megtanultunk a felnőtté válás folyamán, az az, hogyan kell ügyesen elnyomnunk az érzelmeinket.

Miután sosem fordítottunk figyelmet arra, hogy felismerjük és beazonosítsuk őket, ezért az érzelmi munka gyakran igényel egyfajta belső figyelmet, kutatást a megfelelő kifejezés iránt, ami leírja, mit is érzünk valójában. Többek között erre is való a Théta.

Nézzünk pár példát, mik lehetnek azok a válaszok a „Hogyan érzed magad ettől?” kérdésre, amikkel már könnyebb dolgozni:

Ha „szarul”, az lehet: frusztráltan, kiégetten, megsemmisülten, kegyetlenül, megbántottan, dühösen, rettegve, kimerülve, szomorúan, stb.

Ugye benned is más érzést kelt és más gondolatokat indít el, ha valaki azt mondja, hogy „teljesen megsemmisültem”, mintha azt mondja, „irtózatosan dühös vagyok”. Ezekkel már tudunk mit kezdeni, míg a szimpla „szarul vagyok” egy olyan kifejezés, amivel csak elfedjük a valódit.

Ha „jól”, az lehet: lelkesen, boldogan, örömtelin, játékosan, vígan, kicsattanóan, megelégedetten stb.

Játssz otthon, akár magadban, akár a családoddal: ha ezentúl valaki azt mondja otthon, hogy „szarul” vagy „jól” van, akkor kezdjétek el meghatározni.

És most játsszunk egyet közösen: Írd be kommentben, hogy vagy most?