Basthy Szilvi stress

2023. január 16.

A valódi stressz

Ha neked definiálnod kellene a stresszt, mit mondanál? Állj meg egy picit, és kérlek, gondolkodj el rajta, mielőtt tovább olvasod. Mi a stressz?

Mit mondtál? Hogy van pozitív és negatív stressz? Hogy a stressz = feszültség? Vagy hogy a stressz azoknak a dolgoknak az összessége, amiket nem mi irányítunk?

Nem is olyan könnyű megfogalmazni, ugye?

Nos: a stressz hivatalos definíciója: „az alkalmazkodás mértéke a változó környezethez”.

Tudod, ez mit jelent?

Hogy nem csak akkor vagy stresszes, amikor baj van. Minden egyes alkalmazkodás stressz. Alkalmazkodás a társunkhoz, a gyerekeinkhez, a szüleinkhez. A munkahelyünkön a kollégákhoz, a buszhoz, a társadalmi elvárásokhoz, a szomszédhoz, a bolt nyitvatartásához, az orvoshoz, az iskolához, a lakóközösséghez, az évszakokhoz… konkrétan mindenhez. Ezért (is) van az, hogy a stressz egy rész nem „rossz” stressz, hanem motiváló, serkentő, hiszen mint ebben a duális világban mindennek, ennek is két oldala van.

Viszont többek között ez okozhatja azt is, hogy „nagyon fáradt” vagy, miközben úgy gondolod, hogy az életedben nincs igazából probléma, minden megy a rendes kerékvágásban. És nem érted, mitől lehetsz ilyen végletesen fáradt… és ha valaki rákérdez arra, hogy „stresszes vagy-e”, elhessegeted és önmagadat hibáztatod, ha ingerülten reagálsz apróságokra.

Ezen a ponton pedig adódik a kérdés: ha ez így van, akkor mit csináljak? Lehet ezzel kezdeni valamit? Egyáltalán, kell-e kezdeni vele bármit is, vagy csak fogadjuk el, hogy mindenki stresszes?

Igen, lehet vele kezdeni valamit, nem kell beletörődni és nem kell hagyni sem, hogy a XXI. századi élet őrült tempója felőröljön. A megoldás az, ha adsz magadnak szünetet: olyan én-időt, amikor azzal foglalkozol, ami igazán feltölt, kikapcsol. Amikor az élet rólad szól, és nem te alkalmazkodsz. Ez bármi lehet: egy jó könyv, egy film, masszázs, sport, hobbi, bütykölés, séta, tánc, főzés, …. a lista szabadon folytatható.

A lényeg: adj magadnak én-időt, amikor kiszállsz egy kicsit a világból.

Ja, és még egy apróság: nem, ez NEM önzés. Ezzel nemcsak magadnak teszel jót, hanem a környezeted is értékelni fogja, ha kiegyensúlyozottabb, kedvesebb, mosolygósabb vagy!