érzelmi öngondoskodás basthyszilvi

2022. április 16.

Érzelmi öngondoskodás

Pánik, félelem, depresszió, őrjítő bizonytalanság – jobb esetben levertség, kiábrándultság, kedvetlenség. Napjaink velejárói. Érzések, amik szinte mindannyiunkban megjelennek kisebb-nagyobb mértékben. Ha őszinték vagyunk, nem is csoda. A világ még sosem volt olyan helyzetben, amikor nemcsak ilyen mértékű karantént és most egy új háborút kell megélnünk, hanem mindezt olyan extra gyors kommunikációs környezetben tesszük, amely iszonyatosan manipulatív. Ráadásul mindenkinek megvan a maga buborékjai, amiket az elmúlt években építgetett maga köré az algoritmusok segítségével, és ami ilyenkor nem segít a tisztánlátásban.

Na de vissza a tárgyhoz. Mi az az érzelmi öngondoskodás?

A fogalom azt jelenti, hogy felelősséget vállalsz a saját érzelmi jól-létedért. Nem csak a szavak, hanem a cselekedetek szintjén. Most nem elég olvasgatni arról, hogy milyen önszerető, önfelemelő technikák vannak, hanem bele kell állni és minden áldott nap csinálni kell. Neked. Nekem.

Mik ezek a módszerek?

Rengeteg van: agykontroll, érzelemkontroll, érzelmi napló írása, gondolati napló vezetése, légzéstechnikák, meditáció, jóga, séta a természetben, futás, éneklés satöbbi. Bármi megfelel, ami téged ellazít.

A dolog titka kettős: megtanulni észrevenni, amikor elkezdesz lepörögni – utána pedig alkalmazni a számodra legszimpatikusabb technikát minden egyes esetben.