2020. szeptember 09.

Így is lehet…

Az egyik legelső dolog, amit a mesteremtől megtanultam, az az volt, hogy ne higyjek el mindent, amit leírva látok. Akkor sem, ha az a könyv “nagynevű embertől” származik.

Miért?

Mert senkinek nincs a világon a kezében a bölcsek köve, azaz a mindentudás. Lehet, hogy valakinek egy adott területen nagy tapasztalata van, de ott sem biztos, hogy mindent tökéletesen lát és ért. Erre bizonyíték a rengeteg megcáfolt tézis, amiket az évszázadok alatt, a mai ismereteinkkel már elavultnak tekintünk, holott a maguk idejében korszakalkotó igazságként kezelték őket.

Vegyük csak példaként az étkezést. A 70-es években a vaj volt a büdöslábú és a margarin volt az isten, mára ez pont megfordult. A kókuszolaj pár éve az új üdvöske volt, ma pedig romba dönti az őserdőket és egészségtelen. Vagy nézzük meg a diétázást. Átlagosan minden évben kijön valami új csodamódszer. Az egyik szerint a szénhidrát a ludas a hízásban, a másik szerint a zsírbevitel, a harmadik szerint megint más.

Vég nélkül sorolhatnánk a példákat a teljesen materialista témáktól kezdve a történelmi események értelmezésén át a spirituális dogmákig.

Régen a probléma az információ hiánya és hozzáférhetősége volt, ma pedig éppen az ellenkezőjével küzdünk. Az internet egy szabad platform, mindenki azt publikál rajta, ami neki jólesik. Akkor is, ha az baromság. Sőt, ma már könyvet sem nagy kunszt kiadni.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy a kereső ember kételkedik. Olvasd el, nézz utána annak, ami vonz, és tudd, hogy mindenki a saját igazságát írja meg. Tehát adott könyv, cikk, videó helyes értelmezése: “így is lehet”, azaz “lehetséges, hogy így van”.

Az első lépés, hogy próbálj meg minél jobban utánanézni annak az embernek, aki írta az adott információt. Miből él? Letett már valamit az asztalra? Hiteles abban a témában?

Ne kövess senkit vakon! Szűrd át magadon, a saját hitrendszereden az információkat, és döntsd el, téged az az információ segít-e az utadon.