2022. február 12.

Kell-e változnod?

Nem jó a kérdés. Az igazi kérdés az: lehet-e “nem változnod”? A válasz pedig az, hogy változás kikerülhetetlen és – ahogy a mondás is mondja – tényleg állandó, azaz születésüntől halálunkig tart. Akár akarjuk, akár nem. Hogyhogy? Az élet egy társas folyamat, mindannyian egy társas környezetben élünk, amivel kölcsönhatásban vagyunk, azaz hat ránk.

Hatnak ránk a barátok és az ellenségek, a tanárok és a munkatársak, a szerelmek és a csalódások, a családunk és az éppen csak érintőleges találkozások, valamint magának az életnek az apróbb és nagyobb történései.

A kérdés sokkal inkább az, hogy tudatosan változunk-e, vagy megvárjuk, hogy az élet nyomása változtasson rajtunk?

Hogy mi a különbség? A tudatosság és a célzatosság. Az élet meg fogja tanítani nekünk azt, amin szerinte túl kell esnünk (spirituálisabbaknak: amiért a lelkünk leszületett). Ami a mi választásunk, az az, hogy ebben a tanulási folyamatban önként veszünk részt vagy megvárjuk, amíg az élet kikényszeríti belőlünk.

A tudatossági és nyitottsági szintünk növelésével elérhetjük, hogy jobban megértjük az élet szimbólumait, kevesebb dolog esik majd nehezünkre, a változást áramlásként (vagy ahogy manapság divatos mondani: flow-ként) tudjuk megélni.