megbocsatas_basthyszilvi

2022. április 03.

Megbocsátás

Vársz-e valakinek a bocsánatára?

– ha a kérdés olvastán, ebben a pillanatban feljött egy vagy több ember, esemény képe a gondolataidba, akkor erről beszélnünk kell.

Mert igazából nem az ő bocsánatára vársz, hanem saját magadnak nem tudtál megbocsátani.

Magamnak? De miért?! Ha megbántottam valakit, akkor tőle kell bocsánatot kérnem, nem? És neki kell nekem megbocsátania.

Az első mondat (miszerint, ha megbántunk valakit, attól illik bocsánatot kérnünk) igaz. A második mondat már csak egy lehetőség, amit nem tudunk befolyásolni. A saját lelki-gondolati folyamataid benned zajlanak, ez az, amiért felelősséget kell vállalnod. Azért nem, hogy a másik hogyan érez.  

Az, amikor sóvárgunk valaki más bocsánata után, azt jelenti, hogy mi nem tudtunk megbocsátani magunknak. Márpedig ez két ok miatt lenne extrém fontos:

  • a bűntudatom a saját egészségem rovására megy, megágyazhat sok betegségnek (gyomorfekély, reflux, epe- és veseproblémák), valamint
  • a köztem és a megbántott között lévő kommunikációs és érzelmi tér addig nem tud megtisztulni, amíg én magamban hordozom a bűntudatomat.

A kérdés tehát az: mi tart vissza attól, hogy megbocsássak magamnak? Rengeteg oka lehet, de a leggyakoribb, hogy eszünkbe sem jut végiggondolni a történteket ebből a szempontból, egyszerűen beleragadunk egy érzelembe. Gyakran ezt tetézi a másik fél azzal, hogy kihasználja bűntudatunkat, folyton felemlegeti, érzelmi zsarolási eszköznek tekinti.

Amivel én segíteni tudok az az, hogy ezt az érzést meg tudd fog magadban, az érzés alatt lévő érzelmeket, egyéni és családi traumákat meg tudd találni, fel tudd oldani, ezáltal a lelked végre lélegezhessen egy régóta nyomasztó teher alól.

Várlak szeretettel, ha érzed a hívást.