Basthy Szilvi stop

2023. február 25.

„Muszáj segítenem!” – Tényleg??

Nagyon sokszor hallom a konzultációkon, hogy valamit „muszáj megtennem”, és amikor a mondat elhangzása után megkérdezem, hogy „Miért muszáj?”, akkor azt látom, hogy a beszélő mindig meglepődik a kérdésen, mintha ez a kérdés illetlen, nem odavaló lenne.

Tovább beszélgetve mindig kiderül, hogy az adott helyzetben ő sohase kérdőjelezte még meg a saját reakcióit. Döntése nem is tudatos, hiszen még sosem gondolkodott el rajta. Egyszerűen azt érzi, hogy „muszáj”  – és ez annyira automatikusan működik benne, hogy fel sem ismeri. Amikor pedig elkezdjük felfejteni a viselkedés hátterében megbúvó mintáikat, akkor derül ki, hogy lényegében egy belső, tudattalan kényszernek engedelmeskedik, amit vagy egy családi minta berögzülése, vagy egy olyan  társadalmi nyomás okoz, amit ő magára vonatkoztat. Kivétel nélkül ezeknek a (vélt vagy valós elvárásoknak történő) megfelelés és a konfrontáció elkerülése van a háttérben.

Tapasztalataim szerint nagyon megéri a mélyére ásni az ilyen automatizmusainknak, mert egyrészt jobban megismerjük általa önmagunkat, a saját mozgatórugóinkat, másrészt pedig le tudjuk vetkőzni a minket már nem szolgáló, tudattalan programjainkat!

Házi feladat: 1 hétig figyeld magad, és vedd észre, hányszor és milyen helyzetekben érzed azt, hogy valamit „muszáj” megtenned, és írd fel ezeket a szituációkat, este pedig szánj rá egy kis időt, és próbáld meg végiggondolni, hogy tényleg kötelező-e. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem boldogulsz a hitrendszereid felülírásával, elengedésével, akkor jelentkezz be egy konzultációra, várlak szeretettel.