Basthy Szilvi nem elég jó

2023. július 28.

Nem vagyok elég jó

Szeretném, ha annyi 100 forintost kapnék, ahány embert a „nem vagyok elég jó” tart vissza attól, hogy megvalósítsa önmagát!

Ez az egyik legnépszerűbb önkorlátozó hiedelem, aminek a gyökerénél ott van az összehasonlítás másokkal, a maximalizmus, valamint a tisztánlátás hiánya. Ebből az első kettő olyan dolog, amit egész egyszerűen el kell engednünk ahhoz, hogy boldogan élhessünk. Na, az szuper lesz, ha én is elkezdek ilyen okosságokat mondani anélkül, hogy hozzátenném a megoldást is, igaz? 😊

Mert ha ez az „elengedés”-dolog úgy menne, hogy szimplán eldöntöm és kész is… na, az lenne az igazi, ugye? De sajnos a világ nem így működik.

Az elengedéshez először adott dolog mozgatórugóinak megismerése szükséges. A jelen példánál maradva: honnan ered, hogy értéktelennek érzem magam? Mondta ezt nekem valaki? Ki? Miért? Kivel hasonlítom magam össze? Mit tud ő, amit én nem? Akarom-e én is azt megtanulni? Egyáltalán, szükséges-e az a valami? Mi az én valódi célom? …. satöbbi, majd pedig az ezekhez kapcsolódó érzelmeim tisztázása.

Hidd el, nem komplikált és nem bonyolult. Egyszerűen csak el kell indulni ezen az úton.

A tisztánlátás pedig a folyamatba kódolva megérkezik majd hozzád menet közben.

A cél pedig az lehet, hogy eljussunk ahhoz a felismeréshez, hogy egyediek vagyunk, és mindannyian a saját módunkon nyilvánulunk meg. Ez pedig nemcsak hogy elég, hanem a lehető legtöbb! Gondolj bele: a világon él kb. 7 milliárd ember, és mindegyiknek teljesen egyedi a DNS-e vagy az ujjlenyomata. Gondolod, hogy ha Isten (vagy az egyedfejlődés) képes volt 7 milliárd különböző embert létrehozni, azt azzal a céllal tette, hogy jól megszivasson minket, és életfogytig küzdhessünk azért, hogy valaki máshoz hasonlóvá váljunk?!

Vagy az a valószínűbb, hogy az egyediségünk megélése, ünneplése lenne az életünk lehetősége? Én erre szavazok. És ahogy Edith Éger írja „A Döntés” című könyvében: „Amit meg tudok tenni, azt csak én tudom úgy megtenni, ahogyan én tudom megtenni.”

Menj te is, és tedd meg azt, amit meg tudsz tenni. Úgy, ahogy te tudod megtenni. Az éppen elég jó lesz.