2020. április 16.

SEGÍTSÉGET KÉRNI ÉS ELFOGADNI, avagy: együtt dolgozni valakivel egy probléma megoldásán

Van, akinek könnyű. …És van, akinek a világon az egyik legnehezebb feladat.

Az első lépés azonban mindenkinél ugyanaz: felismerni, hogy „van egy problémám”. Idáig sokan el is jutnak. Sőt, sokan gyakorlati lépéseket is tesznek: ha fogyni kell, diétába kezdenek; ha gond van a munkahelyen: állást változatnak. És úgy gondolják, hogy ezzel megoldották a problémát.

Sajnos az esetek nagyon nagy százalékában ez nem így van. Eltelik pár hónap, esetleg 1-2 év, és ha az érzelmi háttér, azaz maga az ember nem változott, akkor emberünk azon veszi észre magát, hogy még mindig ugyanott tart, a problémái ismétlődnek.

A legokosabb megoldás ilyenkor segítséget kérni.

De hogyan?

  1. Gondoljuk végig, milyen módszer az, ami számunkra megbízhatónak tűnik? Két lábbal állunk a földön, és csak az orvosoknak hiszünk? Menjünk pszichiáterhez vagy klinikai szakpszichológushoz. Inkább spirituálisak vagyunk? Keressünk olyan módszereket, amelyek holisztikusabban értelmezik a világot (pl. Théta Healing, Agykontroll, kineziológia, természetgyógyászat, hipnózis, stb.).
  2. Ha az első ponttal megvagyunk, már csak adott szakma képviselői közül kell a számunkra megfelelőt kiválasztani. És ez sem könnyű. Számomra a segítő szakma alaptétele: „Amikor tőlem elmész, legyél boldogabb, mint amikor érkeztél.”

Amikor én kerestem segítőt magam mellé Anyu halála után, ugyanezt figyeltem. Kiválasztottam valakit az internetről, bejelentkeztem, elmentem. És ha nem éreztem azt, hogy megbízhatok benne, hogy rám figyel, és csak az én érdekeimet nézi, akkor nem mentem többet.

Ha őszintén meg akarom mondani, akkor 6 pszi-emberen voltam túl, mire megtaláltam azt a hölgyet, akihez kapcsolódni tudtam.

A lelki változás, az érzelmek azonosítása és feloldása egy folyamat. Olyan emberre van szükséged hozzá, akiben bízni tudsz, akihez kapcsolódni tudsz. Nem kell (sőt: kifejezetten ellenjavallt) barátnak lennie, túl közvetlennek lennie. Emberségesnek, barátságosnak viszont igen. A jó segítő rád figyel, a te problémáidra koncentrál és arra ad olyan megoldási keretet, amit te használni tudsz.