2020. május 05.

Tökéletesség

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy létezik.

Különösen a maximalistáknak nehéz elhinniük, hogy nem, a tökéletesség nem létezik. Mert ha létezne, az azt jelentené, hogy a világon mindennek van egyetlenegy helyes, tökéletes módja. A húsleves készítésének, a gyerek nevelésének, a fa megmetszésének, a futás technikájának, a festmény elkészítésének, a haj befonásának, satöbbi.

Márpedig nincs. A húsleves sokféleképp tökéletes, a gyereket is sokféleképp lehet jól nevelni, és így tovább.

Ami létezik a tökéletesség helyett, az a TELJESSÉG. Amibe minden belefér.

Az is, hogy valaki hosszúkásra vágja a répát a húslevesbe, és az is, hogy karikára.

Az is, hogy futáskor a testét így vagy úgy tartsa.

Az is, hogy ecsettel, festőkéssel, vasvillával vagy koronggal fessen.

Az is, hogy valaki máshogy nevelje a gyerekét, mint ahogy te gondolod.

A TELJESSÉG azért jó, mert megengedi, hogy saját magad alakítsd ki a dolgaidat, és azt mondja: Jó, ahogy csinálod. Mert ez is egy mód a dolgok elvégzésére. Ha pedig nem vagy megelégedve az eredménnyel, akkor próbáld újra, próbáld másképp, mert a teljességbe belefér, hogy újra nekifuss, hogy változtass.

Ne üldözd a tökéletességet, mert nem létezik.

Ha pedig valaki valamit máshogy csinál, mint ahogy te helyesnek, jónak gondolod… akkor egyetlen dolgot nézz meg: árt-e vele másnak? Ha nem, akkor gyönyörködj benne: Jééé, ő milyen érdekesen csinálja! Vajon hová jut vele? Fantasztikus élmény csak figyelni a többieket, legyen ő a gyereked, férjed, feleséged, anyósod, kollégád, vagy egy vadidegen a buszon.

Próbáld ki, hogy legközelebb, amikor valami olyant látsz, amit megszerelnél (mert azt nem úgy kell csinálni szerinted, ahogy a másik csinálja), akkor hátrébb lépsz egyet, és megnézed, hogy vajon ő miért úgy csinálja?  Egy másik jó kérdés: számít? Nagyon izgalmas mentális játék.

Neked hogy megy?