üres fészek - Básthy Szilvi

2023. január 29.

Üres fészek szindróma

Az az időszakot hívják “üres fészek”-nek, amikor a gyerekek kirepülnek és a szülő(k) egyedül marad(nak). Ez az időszak rettentő sok kihívást tartogat nemcsak külön-külön a férjnek és a feleségnek, de magának a párkapcsolatnak és a gyerekeknek is.

Legfőképp a nőknek jelent nehézséget annak a lelki megélése, hogy a gyerekek elhagyják a családi házat, ő pedig ott marad céltalanul, “feleslegesen”, és nem tud mit kezdeni a rengeteg felszabadult idejével.

A dolog teljesen érthető, hiszen ma divatos a gyereket helyezni az élet középpontjába, rengeteg család úgy él, hogy a gyerek(ek) körül forog az életük; a szülőknek pedig minden napját kitölti a gyereknevelés, főzés-mosás-takarítás-leckeírás és a gyerek fuvarozása a délutáni-esti programokra. Ez egy bizonyos fokig teljesen természetes, ám napjainkban sokan hatalmas túlzásba esnek ezen a téren és még a tinédzser gyereknek sem engednek önálló teret.

Azt most hagyjuk, hogy ez milyen károkat okoz a gyerek(ek)ben, de mivel a tinédzser kor hormonálisan és fejlődéstanilag is a leválásról, a lázadásról szól, a gyerekek nagy része szétrúgja vagy legalábbis szétfeszíti a ketrecet, és kimenekül ebből a helyzetből. Ő éppen abban a fázisban van, hogy már vagy tudja (vagy épp most deríti ki), hogy ki nélküled, a szülei nélkül.

A kérdés a számodra: ki vagy Te a gyereke(i)d nélkül? Miről álmodtál, mielőtt gyereke(i)d lett(ek)? Mire vágytál, miről álmodtál az utóbbi években? Amikor arról beszéltél, hogy “majd ha kirepülnek”? – Ezeket vizsgáld meg, és gondold végig először. Aztán pedig a kifogásokat, amiket hozol (tudod, miszerint: az régen volt, most már túl öreg vagyok hozzá, vissza kellene ülni az iskolapadba, mit fognak szólni, satöbbi, satöbbi…)

Valamint a bónusz kérdés: Hogyan tudod a gyereke(i)det támogatni abban, hogy megtalálják a helyüket az életben?

És ne keseredj el, ha ez nem megy egyik napról a másikra. Ha elakadsz. Mert ez bizony munka lesz, belső munka.
Ha úgy érzed, egyedül nem megy….. , de azt már felismerted, hogy nem az a megoldás, ha a gyerekeidet magadhoz láncolod, akkor gyere, segítek visszatalálni önmagadhoz!