Basthyszilvi self hug

2023. január 05.

Viseld gondját önmagadnak!

Észrevetted már magadon, hogy vannak olyan viselkedésmintáid, amik önmagad és a céljaid ellen hatnak? Ilyen lehet sok más mellett például a túl sok/kevés evés vagy akár a mozgás (sportmániákus vs meg se moccan), a bántalmazó kapcsolatban való létezés, az indulatkezelési problémák (gyakran „eldurran az agya”), az állandó kritizálás, a folyamatos munkahelyi konfliktusok stb.

Ezek a viselkedési sémák kezdetben hasznosnak bizonyultak, hiszen általuk valamilyen szükségletünk elégült ki (ezek igen gyakran az elfogadás, a szeretet és a figyelem iránti szükséglet).

Ha ezeken a viselkedésmintákon változtatni szeretnénk, akkor először azt az emberi működési modellt kell megértenünk, amit Albert Ellis írt le elsőként: ahhoz, hogy megváltoztassuk a viselkedésünket, az érzéseinket kell megváltoztatnunk. Ahhoz pedig, hogy az érzéseink megváltozhassanak, először a gondolatainkat kell megváltoztatnunk.

És ezzel el is érkeztünk ahhoz, hogy megértsük: miért sikertelen annyi fogyókúra és annyi változtatási próbálkozás, legyen az az élet bármely területén. Azért, mert nem fog menni az „erőből lenyomom”, hiszen nem az akaraterő emelése szükséges a változáshoz. A változásnak nem a viselkedés szintjén, hanem egy teljesen másik szinten kell megtörténnie!

A megoldási modell: gondolkodás (és hitrendszerek) -> érzések, érzelmek -> viselkedés.

Tehát a feladat ott kezdődik, hogy meg kell értenünk, miért alakítottunk ki egyfajta viselkedést. Ha ez a felismerés és megértés megvan, akkor már lehetőségünk van máshogy tekinteni rá, megváltoztatni a viselkedés alapjául szolgáló gondolatainkat. Ez fog kihatni az érzéseinkre, és ennek lesz automatikus következménye a viselkedésünk megváltozása is.

Számomra ez jelenti azt, hogy jobban gondját viselem magamnak.

A jó hír pedig, hogy önmagunk felfedezése, elfogadása, majd megváltoztatása teljesen megtanulható.

Ebben tudok én a hasznodra lenni. Pontosan ezért használok a kognitív (a gondolkodásra ható) módszerek mellett olyan technikákat is, amelyek az érzelmek, hiedelem- és hitrendszerek feldolgozását is lehetővé teszik, hogy azon a részen tudjak a segítségedre lenni, ahol arra éppen szükséged van. Nálam nem neked kell alkalmazkodnod adott módszertanokhoz, hanem én alkalmazkodom hozzád. Megnézzük, hol tartasz éppen adott probléma felgöngyölítésével, és mindig azon a területen dolgozunk (gondolati, érzelmi), amire éppen szükséged van.